Terug naar Johannes van Dam.

Recepten van Johannes van Dam

Overzicht van de recepten

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Kalkoensoep

Ingrediënten:
bloemkool, citroen, kalfsbouillon, kalkoen, morielje, peterseliewortel, schorseneren, selderij en truffel

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Vinaigrette

Ingrediënten:
balsamicoazijn, ei, honing, kervel, mosterd en peterselie

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Polenta

Ingrediënten:
boter, maïsmeel, parmezaanse kaas, water en zout

Soort:
pasta/noodles
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Gazpacho

Ingrediënten:
brood, croutons, ei, knoflook, komkommer, lente-ui, olijfolie, paprika, tomaat, witte wijnazijn en zout

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / nagerecht uit De Dikke van Dam:

Kulfi

Ingrediënten:
amandel, kardemompeulen, melk, pistache, saffraan, slagroom en suiker

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Palingsalade

Ingrediënten:
aardappel, crème fraîche, dragon, kervel, mierikswortel, paling, peterselie, salie, toast, worcestersaus en zuring

Soort:
salade
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Kippenbouillon

Ingrediënten:
foelie, kruidnagel, laurier, lavaswortel, peperkorrels, peterselie, prei, selderij, soepkip en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Garnalenpasta

Ingrediënten:
ansjovis, ansjovissaus, boter, cayennepeper, foelie, garnalen en witvis

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Wijnkoek

Ingrediënten:
boter, broodkruim, ei, suiker en witte wijnazijn

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Harira Fassia

Ingrediënten:
bloem, dadels, honingkoekjes, kikkererwten, koriander, lam, kip of kalf, linzen, peterselie, rijst, saffraan, selderijblad, tomaat en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Konijn met slakken

Ingrediënten:
knoflook, konijn, olijfolie, paprika, picada, saffraan, selderij, tijm, tomaat, ui, wijngaardslakken en witte wijn

Soort:
wild
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Thom kha kai-kroketten - Stefan van Sprang, 2014

Ingrediënten:
bloem, boter, citroenblad, gelatine, gele currypasta, gember, gembersiroop, groene currypasta, kara kokosroom, kerrie, kippenbouillon, knoflook, kokosmelk, rode peper, sereh, sushi-seasoning, ui en yuzusap

Keuken:
Thais / Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Croquant, 1830

Ingrediënten:
bloem, ei, eidooier, garnalen, ham, melk, reuzel, room, runderverhemelte, ui, wit broodkruim, zout en zwezerik

Keuken:
Nederlands
Soort:
kalfsvlees / bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Amandelsoep

Ingrediënten:
amandel, broodkruim, druiven, ijswater, knoflook, olijfolie, roos en sherryazijn

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Pan forte

Ingrediënten:
amandel, foelie, hazelnoot, honing, kaneel, nootmuskaat, suiker, sukadesnippers, vijgen en walnoten

Soort:
chocolade
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Vijgentaart

Ingrediënten:
abrikoos, citroen, paté brisée, rum, slagroom, suiker en vijgen

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Vroegsoep

Ingrediënten:
bieslook, boter, bouillon, ei, havermoutvlokken, slagroom en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Kalfsragout

Ingrediënten:
bloem, boter, champignons, citroen, cognac, ei, kalf, kalfsbouillon, peterselie en room

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Croquets - François Massialot, 1705

Ingrediënten:
broodkruim, eidooier, eiwit, gevogeltemaagjes, kalfsuier, kalfszwezerik, melk, merg, paddenstoelen, paneermeel, reuzel, room, roomkaas, spek, truffel en tuinkruiden

Keuken:
Frans
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Sambal Badjak

Ingrediënten:
goela djawa, kemiri, knoflook, lombok, olie, santen, sjalot en trassi

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Sofrito

Ingrediënten:
knoflook, koriander, olie, spaanse pepers, tijm, tomaat en ui

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Hollandse rendang

Ingrediënten:
bruine suiker, chilipeper, citroen, gemberpoeder, knoflook, kokosmelk, komijn, korianderzaad, kruidnagel, piri-piri, rund, sereh en sjalot

Soort:
stoofgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / tapas / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het krokettenboek:

Groente-truffelkroket - Penelope Casas, 2007

Ingrediënten:
bloem, broodkruim, champignons, doperwten, ei, kippenbouillon, melk, olijfolie, paprikapoeder, peper, roomboter, sperziebonen, truffel, water, wortel en zout

Keuken:
Spaans
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Quatre épices

Ingrediënten:
gemberpoeder, kruidnagel, nootmuskaat en peper

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Snack of tussendoortje uit Het krokettenboek:

Zuurkoolbitterballen - Chef Thor, 2019

Ingrediënten:
bloem, edelgistvlokken, fijn paneermeel, grof paneermeel, jeneverbessen, kokosmelk, peper, plantaardige margarine, zout, zuurkool en zuurkoolvocht

Keuken:
Nederlands
Soort:
vegan
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Snack of tussendoortje uit De Dikke van Dam:

Viskoekjes

Ingrediënten:
aardappel, beschuit, boter, ei, foelie, nootmuskaat, peterselie, ui en vis

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Zough

Ingrediënten:
chilipeper, kardemom, knoflook, komijn en koriander

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Ossenstaartsoep

Ingrediënten:
bladselderij, bleekselderij, bruine roux, citroen, citroengras, foelie, kastanjechampignons, knoflook, kruidnagel, laurier, lavaswortel, madeira, peperkorrels, peterselie, peterselieblad, prei, rund, spaanse peper, tijm, ui, winterwortel en worcestersaus

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Visbouillon

Ingrediënten:
bleekselderij, bouquet garni, prei, venkelknol, visafval, water, witte wijn, wortel, zout en zwarte peperkorrels

Soort:
bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Ropa Viejo

Ingrediënten:
bleekselderij, knoflook, komijn, laurier, paprika, peultjes, rode paprika, rund, tomaat, ui en witte wijn

Soort:
stoofgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / lunch / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Garnaalkroketten 2 - Cees Holtkamp, 2010

Ingrediënten:
bladpeterselie, bloem, boter, cayennepeper, eidooier, eiwit, fijn paneermeel, gelatine, grof paneermeel, hollandse garnalen, melk, sjalot, slagroom, tabasco, water, witte peper, zonnebloemolie en zout

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / voorgerecht uit De Dikke van Dam:

Carpaccio

Ingrediënten:
citroen, cognac, mayonaise, melk, mierikswortel, rund en worcestersaus

Soort:
vlees
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Tomatenketchup

Ingrediënten:
cayennepeper, knoflook, kruidenazijn, olijfolie, suiker, tabasco en tomaat

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / voorgerecht uit De Dikke van Dam:

Potted shrimps

Ingrediënten:
boter, cayennepeper, citroen, foelie, garnalen, nootmuskaat, peterselie en sla

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Chimichuri

Ingrediënten:
azijn, bosui, knoflook, olijfolie, oregano, paprikapoeder, peterselie en spaanse peper

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Uiensoep

Ingrediënten:
balsamicoazijn, boter, bouquet garni, gruyère, kippenbouillon, port, stokbrood, ui en varken

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Konijn in gelei

Ingrediënten:
bieslook, gelatine, kervel, knoflook, konijn, peterselie, tijm, ui, witte wijn en wortel

Soort:
wild
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Oliebollen van Wannée

Ingrediënten:
appel, bloem, citroen, ei, gist, krenten, melk, noten, poedersuiker, rozijnen, stemgember, suiker en sukadesnippers

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Linzensoep

Ingrediënten:
aardappel, ei, groentebouillon, linzen, rund, selderij, ui en wortel

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Flamri

Ingrediënten:
arrowroot, bloedsinaasappel, citroen, ei, griesmeel, rozemarijn, suiker en witte wijn

Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Bal Bourguinon - Chef Thor, 2019

Ingrediënten:
agavesiroop, bloem, champignons, grof paneermeel, jonge rode wijn, knoflook, laurier, peper, plantaardige margarine, tijm, tomatenpuree, ui, wortel en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
vegan
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Coleslaw

Ingrediënten:
azijn, citroen, dragon, karnemelk, kool, mayonaise, melk, suiker, ui en wortel

Soort:
salade
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Het krokettenboek:

Hutspotkroket - Albert Kooij, 2006

Ingrediënten:
aardappelpuree, bieslook, bloem, ei, eiwit, frituurolie, groen paneermeel, paneermeel, peper, rookworst, ui, winterwortel en zout

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Kastanjekroketjes - Mari Maris, 2013

Ingrediënten:
bloem, boter, eidooier, eiwit, frituurvet, gare kastanjes, groentebouillon, knoflook, paneermeel, peper, salie, tijm, ui en zout

Keuken:
Frans
Soort:
vegetarisch / noten
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Groentebouillon

Ingrediënten:
bleekselderij, bouquet garni, champignons, knoflook, olijfolie, prei, tomaten, ui, water, wortel, zout en zwarte peperkorrels

Soort:
bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Harira Marrakchia

Ingrediënten:
bakkersgist, bloem, citroen, dadels, honingkoekjes, kikkererwten, koriander, lam, kip of kalf, linzen, peterselie, rijst, saffraan, tomaat, tuinbonen en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Romesco

Ingrediënten:
amandel, azijn, brood, knoflook, olijfolie, pernod, peterselie, spaanse peper en tomaat

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Speculaas

Ingrediënten:
amandel, basterdsuiker, boter, melk, speculaaskruiden en zelfrijzend bakmeel

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Macaronicroquetten - Lisa Morgenstern, 1930

Ingrediënten:
bechamelsaus, eidooier, eiwit, frituurvet, gerookte ossentong, gruyère, macaroni, magere ham, paneermeel, parmezaanse kaas, peterselie, tomatenpuree en tomatensaus

Keuken:
Duits
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / tapas / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het krokettenboek:

Hamkroketten - Claudia Roden, 2013

Ingrediënten:
bloem, boter, ei, fijn broodkruim, fijn matzemeel, jamón serrano, middelfijn broodkruim, middelfijn matzemeel, nootmuskaat, olijfolie, ongerookte rauwe ham, ui, volle melk, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Spaans
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Rommelkruid

Ingrediënten:
anijs, gemberpoeder, kaneel, sandelhout en zoethout

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Clafoutis

Ingrediënten:
bloem, ei, kersen, melk, poedersuiker, suiker en vanillesuiker

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / voorgerecht uit De Dikke van Dam:

Kippenleverpaté de luxe

Ingrediënten:
boter, cognac, kappertjes, kip, morielje, olijfolie, pistache, tabasco, trompettes de morts, truffel, wijnazijn en witte wijn

Soort:
gevogelte
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / voorgerecht uit De Dikke van Dam:

Dama bianca

Ingrediënten:
bleekselderij, citroen, mozzarella, olijfolie en venkel

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Harissa

Ingrediënten:
karwijzaad, knoflook, komijnzaad, olijfolie, paprikapoeder, piquillopaprika, rode wijnazijn, spaanse peper en tomaat

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Blini

Ingrediënten:
boekweitmeel, ei, gist, kaviaar, melk, tarwebloem en zure room

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Trachanasoep

Ingrediënten:
bouillon, kaas, knoflook, knoflookcroutons, koriander, peterselie en trachana

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Gebraden kip

Ingrediënten:
arachideolie, boter, kip, knoflook, marjolein, rozemarijn, tijm, ui, witte wijn en wortel

Soort:
gevogelte
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Runder- of kalfsbouillon

Ingrediënten:
bleekselderij, bouquet garni, kalfsbotten, knoflook, prei, runderbotten, ui, water, wortel, zout en zwarte peperkorrels

Soort:
bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / nagerecht uit De Dikke van Dam:

Dame Blanche

Ingrediënten:
aalbessen, amandelmelk ijs, boter, chocolade, chocoladesaus, citroenijs, melk en perzik

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Ceviche

Ingrediënten:
chilipeper, citroen, knoflook, koriander, limoen, spaanse pepers, ui en vis

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Epices Provencale (Escoffier)

Ingrediënten:
basilicum, bonenkruid, korianderzaad, kruidnagel, laurier, lavendel, nootmuskaat, peper, rozemarijn en tijm

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Erwtensoep

Ingrediënten:
foelie, kalf, kruidnagel, laurier, lavaswortel, peterselie, peterseliewortel, prei, rund, selderijblad, selderijknol, spliterwten, spruitjes, ui, varken, winterwortel en worcestersaus

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Pesto

Ingrediënten:
basilicum, knoflook, olijfolie, parmezaanse kaas, pijnboompitten en zout

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Linzensalade

Ingrediënten:
ansjovis, bieslook, ei, kappertjes, linzen, olijf, paprika, sjalot, varken, vinaigrette en zilverui

Soort:
salade
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Timpano

Ingrediënten:
bechamelsaus, bloem, boter, ei, kaneel, kip, paddenstoel, parmezaanse kaas, pasteideeg, penne, peterselie, rund, suiker, truffel en varken

Soort:
quiche
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Vichyssoise

Ingrediënten:
aardappel, bieslook, boter, kippenbouillon, melk, prei, room en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Kipragout

Ingrediënten:
bloem, boter, champignons, cognac, ei, kippenbouillon, peterselie, room en soepkipvlees

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Sambal Megoreng

Ingrediënten:
kemiri, knoflook, lombok, olie, rawit, sjalot, suiker, tomaat en trassi bakar

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Rauwe wortel

Ingrediënten:
citroen, kaneel, knoflook, olijfolie, peterselie, sojasaus en wortel

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Appelkren

Ingrediënten:
appel, citroen, crème fraîche en mierikswortel

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Truffelkroketten van Johannes

Ingrediënten:
bloem, boter, broodkruim, eidooier, eiwit, frituurolie, kalfsbouillon, kippenbouillon, kippenvlees, olie, paneermeel, peper, slagroom, truffel, truffelnat, zout en zwezerik

Keuken:
Nederlands
Soort:
kalfsvlees
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Het krokettenboek:

Surinaamse bakkeljauw fritta

Ingrediënten:
aardappelen, bakkeljauw, ei, frituurolie, groene peper, knoflook, olie, paneermeel, selderijblad, suiker, tomatenpuree, ui en zwarte peper

Keuken:
Surinaams
Soort:
vis
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Salsa di noci

Ingrediënten:
broodkruim, citroen, crème fraîche, knoflook, olijfolie, parmezaanse kaas en walnoten

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Kalfsbouillon

Ingrediënten:
foelie, kalf, kruidnagel, laurier, lavaswortel, peperkorrels, peterselie, prei, selderij en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Salade Francillon

Ingrediënten:
aardappel, bouillon, champagne, court-bouillon, dragonazijn, mossel, olijfolie, sauternes, selderij, truffel en tuinkruiden

Soort:
salade
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Dikke koek

Ingrediënten:
basterdsuiker, boter, ei, melk, rozijnen, sukade en zelfrijzend bakmeel

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Bastilla met kip, citroen en ei

Ingrediënten:
amandel, boter, citroen, ei, gemberpoeder, kaneelpoeder, kip, knoflook, koriander, olijfolie, oranjebloesemwater, peterselie, poedersuiker, saffraan, ui en warka

Soort:
quiche
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Frijoles dormidos

Ingrediënten:
azijn, groentebouillon, knoflook, laurier, olijfolie, paprika, spaanse peper, suiker, ui, welriekende ganzenvoet, witte wijn en zwarte bonen

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Gelders lam

Ingrediënten:
boter, bouillon, citroen, paneermeel, papier en zuiglam

Soort:
vlees
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Guacomole

Ingrediënten:
avocado, chilipeper, citroen, koriander, suiker, tomaat en ui

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Gevulde kool met gehakt

Ingrediënten:
bouillon, brood, cognac, ei, garnaal, gemberpoeder, knoflook, mosterd, nootmuskaat, paddestoelen, groene kool, tijm, tomatensaus, ui, varken, witte wijn en worcestersaus

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Calisson

Ingrediënten:
aardappelzetmeel, abrikoos, amandel, ei, poedersuiker, sinaasappel, suiker en vanille-extract

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Gekookte Linzen

Ingrediënten:
azijn, boter, bouquet garni, citroen, knoflook, kruidnagel, linzen, peterselie en ui

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Gehaktbal

Ingrediënten:
brood, gemberpoeder, mosterd, nootmuskaat, piment, rozemarijn, vlees, tijm en ui

Soort:
vlees
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / voorgerecht uit De Dikke van Dam:

Humus

Ingrediënten:
chilipeper, chilipoeder, citroen, kikkererwten, knoflook, komijn, paprikapoeder, peterselie, sambal oelek, sumak, tabasco en tahin

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Marinade voor eend

Ingrediënten:
ansjovis, citroen, dragon, kappertjes, oregano, peperkorrels, slagroom, tijm, varken en witte wijn

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Rabarbersoep

Ingrediënten:
broodkruim, cayennepeper, croutons, kippenbouillon, rabarber, ui, varken en wortel

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht / tapas / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het krokettenboek:

Bacalaokroketten - Claudia Roden, 2013

Ingrediënten:
bacalao, bloem, boter, ei, fijn broodkruim, fijn matzemeel, kabeljauwfilet, melk, middelfijn broodkruim, middelfijn matzemeel, nootmuskaat, olijfolie, ui, volle melk, water, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Spaans
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Roerei

Ingrediënten:
boter, ei, mayonaise, melk en room

Soort:
ei/omelet/frittata
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Balkenbrij

Ingrediënten:
boekweitmeel, bouillon, foelie, laurier, nootmuskaat, rommelkruid, salie, tijm en varken

Soort:
worst
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Bouquet garni

Ingrediënten:
laurier, lavas, peterseliestelen en tijm

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Picada

Ingrediënten:
amandel, brood, kaneel, knoflook, paprikapoeder, picada en saffraan

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Gevogeltebouillon

Ingrediënten:
bleekselderij, bouquet garni, gevogeltekarkas, ijswater, knoflook, prei, ui, vleesresten gevogelte, wortel, zout en zwarte peperkorrels

Soort:
bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Goulashkroketten - Jonah Freud

Ingrediënten:
bloem, boter, champignons, ei, gelatine, knoflook, paneermeel, paprikapoeder, peper, rode paprika, runderbouillon, runderlappen, tomatenpuree, ui en zout

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Mangochutney

Ingrediënten:
azijn, cayennepeper, geleisuiker, gember, knoflook, mango, mosterdzaad, rozijnen en ui

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Bagel

Ingrediënten:
basterdsuiker, bloem, ei, gist, grof zeezout, kookvocht van aardappel, maanzaad, olie, sesamzaad, water en zout

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Sambal goreng udang peteh

Ingrediënten:
chilipeper, djeroek poeroet, garnalen, knoflook, kokosmelk, laos, olie, petehbonen, salamblad, sambal oelek, suiker, tamarindewater, trassi en ui

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Cassoulet

Ingrediënten:
boontjes, bouquet garni, eend of gans, knoflook, kruidnagel, prei, rund, tomaat, ui, varken en winterwortel

Soort:
stoofgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / bijgerecht / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Rijstcroquetten 1- Elisabeth, 1930

Ingrediënten:
bruine ragoutsaus, ei, frituurolie, kerrie, kruidnagel, oude geraspte kaas, paneermeel, rijst, water en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Broodsaus

Ingrediënten:
boter, broodkruim, crème fraîche, kruidnagel, laurier, melk, nootmuskaat, peperkorrels en ui

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Sambal Oedang Kring

Ingrediënten:
asemwater, boter, djeroek poeroet, galangawortel, garnaal, klapperolie, knoflook, lombok, santen, sereh, suiker, trassi en ui

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Drinken / cocktails uit De Dikke van Dam:

Eggnog

Ingrediënten:
banaan, ei, honing, melk, sinaasappel en tarwekiemen

Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Nierbroodje

Ingrediënten:
bloem, boter, bouillon, ei, frituurvet, kalf, madeira, paneermeel, tomaat, ui en worcestersaus

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Rouille

Ingrediënten:
aardappel, brood, cayennepeper, ei, knoflook, olijfolie, saffraan, spaanse peper, visbouillon en vislever

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Tapas / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het krokettenboek:

Kip-hamcroquetten - Penelope Casas, 2007

Ingrediënten:
bloem, boter, ei, frituurolie, gerookte ham, kippenborst, laurier, melk, nootmuskaat, olijfolie, paneermeel, peper, peperkorrels, peterselie, tijm, ui, water en zout

Keuken:
Spaans
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Snack of tussendoortje uit Het krokettenboek:

Kalfskroketten - Cees Holtkamp, 2010

Ingrediënten:
bladpeterselie, bloem, bouquet garni, eidooier, eiwit, fijn paneermeel, gelatine, grof paneermeel, maggi, mosterd, nootmuskaat, peper, peperkorrels, roomboter, slagroom, water, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
kalfsvlees
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Bouillabaise

Ingrediënten:
beerkreeften, cigale, knoflook, laurier, olie, olijfolie, peterselie, prei, saffraan, sinaasappel, tomaat, ui, venkel, vis en zwemkrabben

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Zoervleiskroket

Ingrediënten:
appel-perenstroop, basterdsuiker, blanke azijn, bloem, boter, doorregen runderlappen, fijn paneermeel, gelatine, kruidnagel, laurier, natuurazijn, ontbijtkoek, paneermeel, grof, peper, runderbouillon, ui, water en zout

Keuken:
Limburgs
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Epices Francais

Ingrediënten:
cayennepeper, korianderzaad, kruidnagel, laurier, marjolein, peper en rozemarijn

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Linzer torte

Ingrediënten:
amandel, appel, bloem, boter, ei, frambozen, kaneelpoeder, suiker en vanillesuiker

Soort:
brood en broodgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Zoupa

Ingrediënten:
boerenbrood, olijfolie en rode wijn

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Rendang van kalkoen

Ingrediënten:
asempasta, citroengras, djeroek poeroet, galangawortel, geelwortelblad, gember, kalkoen, knoflook, kurkuma, laurier, sambal oelek, santen, spaanse peper en ui

Soort:
gevogelte
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Gerookte palingkroketten - Oma Bobs

Ingrediënten:
aardappel, bloem, citroensap, dille, eiwit, gelatinepoeder, gerookte palingfilet, kappertjes, maïzena, palingbouillon, paneermeel, peterselie, roomboter, sjalot, zout en zwarte peper

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Recept uit Het krokettenboek:

Coca Cola BBQ-saus

Ingrediënten:
bruine basterdsuiker, coca cola, heinz ketchup, mizkan graanazijn, nescafé, peper, srirachasaus en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
saus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Gevulde andijvie

Ingrediënten:
ansjovis, broodkruim, kappertjes, knoflook, krulandijvie, olijfolie, peterselie, pijnboompitten en rozijnen

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Croquettes, 1830

Ingrediënten:
beschuit, boter, ei, eidooier, garnalen, melk, nootmuskaat, peterselie, room en zwezerik

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Baharat

Ingrediënten:
kaneel, kardemom, komijn, koriander, kruidnagel, nootmuskaat, paprikapoeder en peper

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Slasoep

Ingrediënten:
bloem, boter, croutons, ei, kervel, kippenbouillon, knoflook, room, sla en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Haas a la Royale

Ingrediënten:
bouquet garni, haas, knoflook, kruidnagel, rode wijn, sjalot, tijm, ui, varken en wortel

Soort:
wild
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Pindasoep

Ingrediënten:
boter, bouillon, dragon, foelie, kip, melk, nootmuskaat, pinda's, spaanse peper en ui

Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Nierragout

Ingrediënten:
bloem, bouillon, citroen, kruidnagel, lam, laurier, sherry, tijm, ui en varken

Soort:
stoofgerecht
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Stoofperen

Ingrediënten:
aardappelzetmeel, azijn, bessen, citroen, kaneel, rode wijn, stoofperen en suiker

Soort:
fruit
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Mayonaisse

Ingrediënten:
citroen, ei, mosterd, worcestersaus en zonnebloemolie

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Caesar salad

Ingrediënten:
bindsla, citroen, croutons, ei, olijfolie, parmezaanse kaas, raap en worcestersaus

Soort:
salade
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Croquettes - Mariënwerth, 1890

Ingrediënten:
bloem, boter, citroensap, ei, foelie, gelatine, gevogeltevlees, kalfsjus, knolselderij, niervet, peperkorrels, peterselie, vleesbouillon, witbroodkruim, witte wijn en zout

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Five spice

Ingrediënten:
kaneel, kruidnagel, steranijs, szechuanpeper en venkelzaad

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Vindaloo

Ingrediënten:
fenegriekzaad, geelwortel, gember, kaneel, kardemonpeulen, knoflook, komijnzaad, korianderzaad, kruidnagel, moutazijn, olie, peperkorrels, rode wijnazijn, spaanse peper, suiker, tomaat, ui en varken

Soort:
curry
Een recept uit Johannes van Dam - Het krokettenboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Het krokettenboek:

Rijstcroquetten 3 - Peet & Janssen, 1960

Ingrediënten:
bacon, bloem, ei, eiwit, frituurvet, gehakt, ham, kappertjes, lever, paneermeel, paprika, peper, peterselie, rijst, rookvlees, tomatenpuree en zout

Keuken:
Nederlands
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Epices fines

Ingrediënten:
foelie, marjolein, nootmuskaat, peper en steranijs

Soort:
kruidenmengsel/specerijenmengsel/kruidenpasta/marinade/rub
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Tuinbonen

Ingrediënten:
bonenkruid, boter, kervel, peterselie, room, salie, tijm, tuinbonen en varken

Soort:
groente
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Recept uit De Dikke van Dam:

Stoofperen

Ingrediënten:
aardappelzetmeel, appelazijn, bessen, citroen, kaneel, rode wijn, stoofpeer en suiker

Soort:
fruit
Een recept uit Johannes van Dam - De Dikke van Dam

Diner / hoofdgerecht uit De Dikke van Dam:

Vis Umani

Ingrediënten:
bamboescheuten, hijiki, lotuswortel, sojasaus, visbouillon, witte wijn en zeeduivel