Wat Ik Gegeten Heb

Op deze blog, die als een receptuitwisseling tussen mij en mijn zus in Zuid Frankrijk begon, zijn ongemerkt zoveel bezoekers gekomen, dat het hoog tijd wordt om me even netjes voorstellen.

Het koken zit ons in de genen. Onze opa en onze moeder waren vooral bedreven in het taartenbakken; haar ultieme droom was het originele recept van de Sachertorte te bemachtigen. We aten toen buitenissigheden die anderen het ergste over onze familie deed vermoeden: stinkende knoflook, beschimmelde worsten, bremzoute vieze visjes. Ach ja, kunstenaarsfamilie. Dat was eind vijftiger jaren.

Mijn zus vertrok naar Frankrijk, waar ze van haar schoonmoeder - ze is nu in de 90 - de kneepjes van de regionale keuken leerde. Ik verhuisde naar Spanje waar ik leerde dat je haantjes, konijnen en eenden vers, dus vooral lévend moest kopen en dat je de kippen in hun krop (maïs) en in hun kont (eieren) moest voelen. En de vissen op de markt moesten echt nog naar adem happen alvorens in de zarzuela te belanden.

Later, toen ik bij de Club Mediterranée werkte, was ik in mijn vrije uurtjes altijd in de keuken te vinden. Dat was in de tijd dat het nog geen Club Med heette en waar de happy few elkaar tegenkwam. Met een decadent aanbod aan oesters, kreeften, hele speenvarkentjes en wat je maar kon bedenken was het een befaamd voedselwalhalla. Ik genoot ervan om in de keuken patissiers aan het werk te zien met Saint Honoré taarten of croissantjes voor het ontbijt. Het enige aanwezige kookboek was de Escoffier zonder plaatjes. Ik herinner me dat er op een dag geen aanvoer van kalfsschnitzels was. We hebben toen haai gepaneerd en geserveerd als Escalopes Milanaises. Niemand die het in de gaten had.

Op mijn reizen in het Verre Oosten heb ik altijd geprobeerd recepten te ontfutselen, vooral in Sichuan en Kanton, mijn twee favoriete Aziatische keukens. Oh ja, en dan hebben mijn zus en ik ook nog een kookcursus in Marrakesh gevolgd – hoog tijd dat ik weer eens Marokkaans ga koken.

Recepten

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Auberginetosti

Ingrediënten:
aubergine, basilicum, belegen boerenkaas, bieslook, blauwschimmelkaas, harde geitenkaas, olie, peterselie, rucola, veldsla, kruiden, waterkers en 
zout en peper

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Tomatensoep

Ingrediënten:
basilicum, bocconcini, fijne kristalsuiker, groentebouillon, kerstomaat, laurierblaadje, olijfolie, boter, romatomaten, bleekselderij, tapenade, knoflook, tomaat, tomatenpuree, uien en wortels

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Gebroken aardappelen met Chorizo

Ingrediënten:
bakchorizo, cayennepeper, dille, gedroogde pepers, aardappel, laurierblaadjes, olijfolie, paprikapoeder, pimentón, pimentón picante, pimientos, knoflook, uien, water en zout

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Skrei of Kabeljauw met Garnalensaus

Ingrediënten:
aardappelen, boter, citroensap, dragon, droge witte wijn, bloem, groentebouillonblokje, hollandse garnalen, kabeljauw, kervel, komkommer, olie, peterselie, rucola, slagroom, dille, knoflook, uien, vermout en 
zout en peper

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Kip in Rabarbersaus

Ingrediënten:
boter, citroentijm, droge witte wijn, extra vierge olijfolie, honing, kip, lente-uitjes, rabarber, tijm, knoflook, zout, verse knoflook en zwarte peper

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Vietnamese shaken beef

Ingrediënten:
biefstuk, citroengras, azijn, suiker, knoflookteen, knoflooktenen, medium dry sherry, oestersaus, sojasaus, suiker, gember, peper, vinaigrette, vlees, waterkers en wijn

Een recept uit Jannie van Vlaardingen

Recept van Wat Ik Gegeten Heb:

Citroen gevuld met tonijncrème

Ingrediënten:
bieslook, chilivlokken, citroenen, dille, eieren, gedroogde oregano, gehakt, gezouten kappertjes, mascarpone, mayonaise, olijfolie, tonijn, witte peper, zout en zwarte olijven

Toon alle recepten